Flanders Juwelen

+32 (0) 3/337 75 34

Door - Tom Cosyns

TIPS VOOR HET ONLINE KOPEN VAN SIERADEN/TROUWRINGEN

We shoppen allemaal vrij online voor vluchten, kleren en boeken of doen zelfs aan online zaken zoals roulette online om te gokken omdat het online platform een enorm deel van de business is geworden. Echter, als het gaat om iets zo belangrijk, duur en speciaal als een verlovingsring, hebben we de neiging om meer voorzichtig te zijn. Er zijn tegenwoordig een aantal geweldige juwelierszaken en geweldige opties voor op maat ontworpen ringen. Toch, met de wil van sociale media platforms Instagram, Pinterest, of Etsy, zijn we ook het ontdekken van getalenteerde ontwerpers en prachtige ringen wereldwijd. Als je verliefd bent geworden op een verlovingsring in het buitenland, zijn er enkele tips en adviezen om je te helpen een verlovingsring online kopen zo stressvrij en veilig mogelijk te maken.

Tips

  • Koop alleen van gerenommeerde bronnen

Zorg ervoor dat u onafhankelijke beoordelingen controleert voor iedereen van wie u koopt en zorg ervoor dat ze legitiem zijn. Vooral als het om diamanten gaat, moet u op zoek gaan naar certificaten om er zeker van te zijn dat de stenen zijn zoals beschreven en ethisch verantwoord zijn verkregen. Kijk voor het volledige adres van de handelaar. Als het niet op hun site staat, zijn ze verplicht om het u te geven – een e-mailadres of een postbus is niet genoeg! Pas op voor websites die nog maar kort bestaan, want die kunnen frauduleus zijn.

  • Controleer de algemene voorwaarden

Het is langdradig, het is saai, het is gevuld met jargon, maar voordat u uw aankoop doet, vooral als het een ring op maat is, lees alle voorwaarden op de site of het contract dat u door de juwelier is toegestuurd, net zoals u wordt geadviseerd om te doen bij het wedden op sites zoals roulette online. Zorg ervoor dat u zich bewust bent van de verschillende stadia van het ontwerp en tot welk punt u nog wijzigingen kunt aanbrengen. Als u koopt uit een set collectie, controleer dan of u in staat zal zijn om een terugbetaling te krijgen.

  • Vraag om een video

Video’s kunnen veel beter zijn dan foto’s om de schaal van een ring te zien en hoe een ring aan een hand zit als hij te hoog of te plat is. Een video kan je soms ook een beter beeld geven van de kwaliteit van de stenen, omdat twinkeling en polijsting vaak aan foto’s kunnen worden toegevoegd. Als ze nog geen video’s op hun site hebben, vraag de verkoper dan of je er een mag zien – zelfs een heel eenvoudige – met iemand die de ring draagt.

  • Gebruik een kredietkaart

Gebruik indien mogelijk een kredietkaart om je verlovingsring online te kopen, of bij gebrek daaraan een debetkaart die beschermd is door één grote kredietkaartmaatschappij. Stuur nooit cash, een bankoverschrijving of een geldtransferdienst, want je hebt geen comeback als er een probleem is langs de lijn.

Zorg er ook voor dat u betaalt via een beveiligde website, net zoals mensen doen wanneer ze inzetten plaatsen op sportweddenschappen zoals roulette online – zoek naar het gesloten hangslotsymbool in de hoek van uw browservenster, controleer of het websiteadres begint met ‘https://’ en klik op het beveiligingsicoon om te zien of de verkoper een encryptiecertificaat heeft.

Controleer na de aankoop uw creditcardafschrift om er zeker van te zijn dat u het juiste bedrag hebt betaald en dat er geen ongebruikelijke transacties hebben plaatsgevonden.

  • Vraag de uiteindelijke prijs voordat u koopt

Dit geldt vooral voor op maat gemaakte ontwerpen, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden – zorg dat je een definitieve prijs krijgt voordat je de bestelling hebt gedaan. Verlovingsringen komen vaak met een ‘vanaf’-prijs omdat er variabelen zijn om rekening mee te houden als het gaat om de gebruikte materialen, aanpassingen aan het uiteindelijke ontwerp, en de verzendkosten. Zorg ervoor dat je de definitieve prijs weet voordat je de bestelling afrondt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan als het te laat is om nog terug te krabbelen.